Глобален јазик на бизнисот Глобална канцеларија Аплицирај за бар код
Запознајте се со сите настани поврзани со формирањето и функционирањето на GS1 Македонија
Кои се тековните проекти на кои континуирано работи GS1 Македонија во соработка со своите членки?
Запознајте ги лидерите кои имаат огромен придонес во организацијата на GS1 Македонија
Ценовник за користење на GS1 број, GLN број и услуги поврзани со користењето на GS1 стандардите
Станете и Вие дел од семејството на 1200 активни членки на GS1 Македонија.
GS1 Македонија во соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Македонија продолжува со серијалот на едукативни семинари на тема: “Правилник за информации поврзани со храната и промоција на новиот лик на GS1 Kаталогот”. На 6 ноеври 2015, во Домот на АРМ во Струмица се оддржа успешна работилница на која активно учество зедоа 55 учесници од 42 компании – производители на храна од Струмица, Гевгелија, Валандово, Радовиш и Берово.
Во првиот дел од работилницата тимот на GS1 Mакедонија го претстави GS1 Kаталогот со комплетно нов лик, односно:
GS1 Kаталогот како проект на GS1 Mакедонија постои цела година. За развојниот пат на проектот, бенефитите и идните активности во неговото имплементирање зборуваше Билјана Рембоска, самостоен советник во GS1 Mакедонија. Техничките можности и начинот на користење на каталогот како алатка пред учесниците ги објасни м-р Кирил Коровешовски, стручен соработник во GS1 Mакедонија. Посебен интерес учесниците покажаа за новододадениот сегмет понуда-побарувачка за која зборуваше и детално го објасни начинот на пополнување и пребарување м-р Александар Кедијоски, стручен соработник во GS1 Mакедонија. На работилницата посебен акцент беше даден и на воспоставената синхронизиран на GS1 Каталогот со каталогот FOOD GATE на GS1 Русија. Со ова синхронизација на македонските производи поставени во GS1 Каталогот им е овозможена видливост на рускиот пазар. Преку воспоставената синхронизација целта на GS1 Mакедонија беше да даде придонес кон зголемување на конкурентноста на македонските производи преку интернет мрежата.
Во вториот дел од работилницата стручно толкување на новиот Правилник за информациите поврзани за хранат, објавен во Службен весник на РМ бр.150 од 02.09.2015, дадоа претставниците од Агенцијата за храна и ветеринарство на РМ примариус д-р Ленче Јовановска и примариус д-р Лидија Дамевска. Д-р Ленче зборуваше за важноста на донесените закони и правилници од страна на агенцијата кои се однесуваат на означувањето на производите и кои се усогласени со европските регулативи и директиви. Таа потенцираше дека со нивното донесување и спроведување македонските компании се подготвени своите производи да ги продаваат надвор од границите на Република Македонија. Низ конкретни примери, за различни индустрии, даде насока како треба да се комбинираат пропишаните закони и правилници за да се дојде до правилно означување на производ. Детално толкување на новиот Правилник за информациите поврзани со храната, низ конкретни примери даде д-р Лидија Дамеска. Таа особено потенцираше кои се задолжителните информации поврзани со храната кои мора да бидат поставени на етикетите од производите.
По завршување на стручните предавања следеа низа прашања и во однос на новиот Правилник и во однос на пополнување на каталогот. Сите учесници истакнаа дека со вака организирани работилници многу полесно ќе се усогласат по новите одредби од Правилникот а и поставувањето во каталогот на нивните производи е полесно бидејќи тој е усогласен со одредбите на новиот Правилник. Работилницата заврши со повик до компниите за заедничка соработка со цел заеднички да се изгради регистар на македонски производи по светски GS1 стандарди.
Настани
Новости